Close

Sign In

Close

Billy Idol @ Kollenfest 2012

For de som ble poppet ut før 1990 var det umulig å glipp av Billy Idol som med sine få, men knakande gode hitsingler maktet å bli et eget konsept som igjen har blitt covret av flere artister enn jeg kan telle. Når denne kultfiguren ett par tiår senere inntar scenen på Norges nye superfestival er det lov å ha forventinger mens man samtidig er nødt til å ha forståelse. Tross alt har det gått ett par tiår og Mr Idol som alle andre mennesker blir eldre. Det er derfor helt idiotisk å forvente like mye tempo og show. Eller er det egentlig det?

Når Billy Idol og bandet inntok scenen forsvant alle bange følelser som vodka på en russisk soare for her var det Idol nesten slik vi husker han. Selv om s&m-preget var tonet noe ned var det fortsatt plenty med nagler, skinn og ringer i øra hos en vokalist som stortrives på scenen. Det var knytteneven i været, posering på monitorene og klåing på skrittet i store mengder mens gitarist Steve Stevens fremstår som en Mötley Crue etterlevning der han headbanger rundt med sin enorme hårmanke og sneipen i geipen med fingre som fikk gitaren til å sprute ut udødelige toner av den elektriske ståpels-sorten. Låter som White Wedding og Rebel Yell fungerer alltid og under denne konserten var det intet unntak; Idol er Idol på godt og vondt så får det være opp til publikumet om de liker det eller ikke. Med 5000 mennesker i ekstase er det mye som tyder på at Idol fortsatt besitter den scenepersonligheten han en gang hadde og selv fikk jeg oppfylt en gammel drøm; å oppleve denne mannen live – og han skuffet slettes ikke!

Trykk her for Fotografens Notater

16 Comments + New Comment

 1. svenja woerlen 09/07/2012 at 20:07

  Hello,

  may I have copies, from each where Billy Idol is on?
  Was on his concert in Stuttgart/Gernany…..

  Thanks

  Svenja

 2. Fantastiske bilder! Likte spesielt bildet hvor Idol snerper igjen munnen (nr. 13 ovenfra). Måtte du ha pressekort for å ta bilder på Kollen?

  • Rune Fredstad 26/08/2012 at 12:49

   Hei Stian.

   Hyggelig å høre at de falt i smak; er ganske fornøyd med snurpebildet selv.

   For å kunne fotografere på Kollenfestivalen måtte man ha presse- og foto- pass. Det var imidlertid en snodig affære for når det plutselig blir annonsert en splitter ny festival som skilter med Billy Idol, Rihanna og KISS på en og samme festival går fotografer fullstendig amokk.

   De mottokk tonnevis med søknader fra innland og utland, amatører og proffer, og vanlige folk. Alle ville ta bilder av disse fantastiske artistene og de fleste – meg selv inkludert – fikk avslag på første søknad.

   Samme uke som festivalen tok sted sendte jeg imidlertid en mail til. Det kunne jo gå. Og det gikk :D

   Foran scenen på Rihanna (bilder kommer seinere en gang) skulle det egentlig være maks 10 fotografer fra de største mediene, men plutselig slapp vi inn hele gjengen.

   Så Kollenfest 2012 ble uten tvil en minneverdig opplevelse.

 3. Ja, jeg hadde ikke lest hele artkkelen før jeg publiserte kommentaren. Skjønte i etterkant at du selvsagt måtte ha pressekort :) Apropos pressekort; fin artikkel om hvordan man kan selv skaffe seg pressekort selv om man ikke jobber for et magasin/avis etc. Har lurt litt på det, men ikke hatt bruk for det nødvendige kortet på de få konsertene jeg har fotografert.

  Gøy at du fikk pressekort tilslutt – det sier noe om at man ikke alltid bør ta et nei for et nei :) Gleder meg til Rihanna-bildene!

  • Rune Fredstad 26/08/2012 at 19:47

   Var innom sida di tidligere idag og du har jo absolutt teken på fotografering – konserter inkludert. Slike «pressepass; hva er det for noe?»-konserter er alltid artig, men om du trives foran scenen vil jeg på det sterkeste anbefale deg å skaffe deg tilgang til en større konsert som krever fotopass. Er en helt annen opplevelse :)

   Har du foresten en fan-page på fb? Kan ikke si jeg fant noe på nettsiden din og det hadde vært greit å kunne holde seg oppdatert uten å måtte besøke nettsida en gang om dagen i tilfelle det har kommet noe nytt :)

   Jeg tørr ikke å love noe når Rihanna blir publisert siden jeg har litt i overkant mye å drive med om dagen men kommer gjør de. På den konserten var det jo helt kaos. En ting er at de slapp inn rundt 20 fotografer foran scenen, men hu hadde ei trapp ned fra scena og under sang 2 tok hu turen halvveis ned i trappa. At det var maks 2-3m mellom oss er jeg beint sikker på oss. Det er da man ikke vet om man skal knipse eller bare se hu i øynene og drømme :D

   • Hehe, jeg håper du gjorde det første – fortsatte å ta bilder. Hvis ikke hadde du nok angret etterpå ;)

    Takk for ros! Har virkelig blitt hekta på foto, men har ikke spesialisert meg på noen områder ennå. Vet ikke om jeg vil gjøre det heller, men synes gatefoto er ganske fascinerende. Ser at det er lite miljø for det i Oslo, men i flere andre byer i Europa har det blitt økende interesse for å ta bilder på gata.

    Har egentlig ikke drevet med foto så lenge (selv om jeg har vært litt av og på i mange år), så har ingen fan-side på Facebook. Men du kan abonnere på bloggen min, så får du en mail om siste blogginnlegg (se forsiden). Skal legge ut et nytt innlegg senere i kveld, så du får vente i spenning ;)

    • Rune Fredstad 26/08/2012 at 20:24

     Tro meg, jeg tok bilder som en gærning. Det tror jeg de fleste gjorde for sånne muligheter kommer ikke som perler på en snor dessverre.

     Jeg tror ikke du trenger å tenke på spesialisering riktig enda. Ikke fordi bildene dine ikker gode nok i alle kategorier for det er de, men spesialisering er noe som kommer etterhvert som man bruker kameraet i forskjellige situasjoner og utvikler en sans for spesifikke områder så bare ta tida til hjelp.

     Gatefotografering er kanskje ikke så utbredt i Oslo, men jeg ser jo ingen årsak til at du selv ikke kan prøve å få i gang noe? Har virkelig sansen for den typen foto selv, men bor greit ute på landet og det er lite praktisk å ta toget til Oslo for å knipse noen bilder. Men for all del, drar du i gang noe så si ifra så er det ikke umulig at jeg slenger meg med.

     • Ja, helt enig angående det med spesialisering. Tror heller det blir mere at jeg etterhvert heller mere til en bestemt fotosjanger enn en annen, men et fellestrekk for alle sjangerne er at jeg liker best å fotografere mennesker. Jeg blir nok aldri en natur- eller makrofotograf selv om jeg liker dette også.

      Jeg må prøve meg en stund på gatefoto før jeg evt. drar igang noe, men det hadde hjulpet enormt med flere interesserte. Det blir nok enklere når man er flere, for gatefoto handler nok mest om å tørre å ta bilder der andre vegrer seg.

      • Rune Fredstad 27/08/2012 at 05:25

       Du kan jo også vurdere å starte en tråd på Akam.no eller Foto.no for gatefotografering, og så ta det fra der? Ikke umulig at flere hadde slengt seg med. Vet det eksisterer noe der, men slikt er avhengig av noen som ikke mister gløden etter en eller to uker for da dør hele tråden ut.

       Legger også ved 2 linker som jeg har funnet ganske så interessante det siste året. Den første tar deg til 3 omfattende og gratis e-bøker som tar for seg en drøss aspekter ved gatefoto og den andre tar deg til en av dagens mest populære gatefotografer (om man skal dømme ut fra nettbasert popularitet)

       3 Gratis e-bøker om gatefotografering

       Eric Kim Street Photo

 4. Takk for linkene! Har imidlertid lest de tre e-bøkene av Thomas Leuthard og er jevnlig innom bloggen til Eric Kim. Men det kunne selvsagt ikke du vite :) Mye nyttig stoff, og jeg tror jeg har teorien i orden – det vanskelige er å våge å sette teorien ut i praksis.

  Mulig jeg starter en tråd etterhvert ja, takk for tips!

  • Rune Fredstad 28/08/2012 at 05:43

   Så mye for å prøve å hjelpe liksom :D

   Ska få sjekka ut den siste bildeartikkelen din iløpet av dagen også; har vært et sabla kaos de siste dagene, men var så vidt innom og ved første øyekast så det jo meget bra ut.

   • Ja, er ikke så fornøyd selv med bildene. Jeg liker ikke å bruke dårlig lys som unnskyldning, men når jeg må opp på 20 tusen iso på blender 2.8, og selv da er lukkertiden for lang til å kunne fryse bevegelsene – vel, da skjønner du hvorfor jeg slet :) Måtte derfor fyre av når de sto nogenlunde stille, men de fleste bildene ble uskarpe. Bildene av trommissen bak i tussmørket ble alle uskarpe og det var vanskelig å fokusere på pannen hans som hele tiden var i begelse. Hva jeg lærte? Jo, at mere lyssterk optikk må til, men jeg hadde selvsagt ikke med min 50mm 1.4. Den tas med neste gang, for dårlige lysforhold må jeg ta som en utfordring :)

    • Rune Fredstad 28/08/2012 at 09:55

     Yaiks, 20K ISO? Joda, jeg ser den at du sleit. Det høres jo ut som en veritabelt mareritt av dimensjoner.

     Ett triks jeg har prøvd å benytte meg av når lyset er så dårlig (har dog aldri opplevd 20k ISO) er at jeg fremfor å kjøre typiske «få med seg mest mulig av bandet og/eller artisten» har prøvd å zoome meg inn og lage mørke men kule utsnitt. Litt sånn du har på de bildene hvor du har zooma deg helt inn på hodet til artisten; de blei faktisk ganske kule.

     Men du, hva slags utstyr skyter du med?

Leave a Reply

* fields required